Història de la coral

La Polifònica Joia d’Alella va ser fundada pel mestre Jordi Climent el maig de l’any 1977 com a Coral Alella del Casal d’Alella. Va debutar l’onze de setembre del mateix any i es va presentar oficialment el desembre al Casal amb l’acompanyament de l’orquestra Estela. Durant els tres primers anys la coral va participar en diversos actes tals com trobades de corals, inauguració del nou Ajuntament, etc

Després d’un temps d’inactivitat va tornar a actuar, encara sota la direcció del mestre Jordi Climent, amb el nom de Coral Joia d’Alella. Un dels esdeveniments més destacats d’aquell temps, va ésser la celebració del IX Aplec d’Entitats Corals del Maresme l’any 1985.

L’any 1990 es va fer càrrec de la direcció el mestre Pere Bartolomé i Flores, que li va donar una nova orientació temàtica. Va incloure al repertori, des de la cançó tradicional catalana fins a standars internacionals i música de pel·lícules, sense oblidar la sarsuela i l’òpera. És en aquesta època que la Coral viatja a Brogliano (itàlia), ciutat aleshores agermanada amb Alella, modifica el seu nom com a Polifònica Joia d’Alella i s’edita el primer disc compacte.

L’any 1997 es fa càrrec de la direcció el mestre Carles Sist i Mateo. És en aquest període que la Polifònica viatja a Carquefou (Bretanya francesa), ciutat també agermanada amb Alella, a l’Alguer i Tonara (Sardenya) i a Mallorca. S’enregistra el segon disc compacte. L’any 2002 celebrà el seu 25é aniversari amb diferent actes commemoratius, que van culminar en una memorable actuació al Teatre Zorrilla de Badalona.

L’any 2003 la Polifònica participa, juntament amb les corals de Calella, Mataró, Canet de Mar i Figueres i l’orquestra Filharmònica de Catalunya, en una extensa gira de concerts de cors i àries d’òpera, per diferents poblacions de Catalunya amb una extensió al poble de Millas (França). També dins el cicle “Festival d’estiu d’Alella” La Polifònica actuà junt amb l’orquestra de cambra de l’Empordà als jardins de cal Marquès.

El setembre del 2005, el mestre Jordi Gonzàlez i Vergés, un jove director amb una sòlida formació musical, i un profund coneixement de la veu humana, agafa el relleu en la direcció de la Polifònica. Fa el seu debut com a director en la trobada de corals d’aquest any, a Alella, i a l’estiu, dins del cicle de Concerts d’estiu d’Alella, on la Polifònica va actuar acompanyada per una formació de jazz.

Entre les moltes actuacions de la Polifònica Joia d’Alella, apart de les ja mencionades, cal ressaltar concerts a Les Reials Drassanes de Barcelona, a l’Hotel Ritz, a les esglésies del Pi, Sant Miquel del Port i Sagrada Família, al Reial Monestir de Sant Cugat del Vallès, a Monistrol de Montserrat, a la catedral de Castelló d’Empúries, al Teatre Metropol de Tarragona, a Ljiubljana (Eslovènia), Andorra, al Festival d’estiu d’Alella acompanyats pel Taller de Músics, col·laborant amb la Marató de TV i altres.

Isidre Bassas / Jordi Camps.